Sivut

sunnuntai 14. huhtikuuta 2024

Alvar Aalto paviljonki Venetsiassa: "Tuhlaa niin, että kaikki näkee — säästä niin, että kukaan ei huomaa"

 

Yksityiskohtia Aalto -paviljongin ulkopinnasta. Kuraa, hometta, maalin halkeamia.

Kuvaa klikkaamalla voit katsella sitä tarkemmin Google -kuvissa.

Paviljonki on rakennettu 1956 väliaikaiseksi paviljongiksi taidenäyttelyitä varten. Suunnittelu: 1955–56, arkkitehti Alvar Aalto, avustava suunnittelija arkkitehti Elissa Aalto. Koko: 110 m²/ 315 m3.

Kiertelin rakennusta kameran kanssa tänä keväänä ennen Venetsian taidebiennaalin avajaisia. Paviljonki on rapistunut ja kurjassa kunnossa.  

Kolme kuvaa Aalto-paviljongista ulkopuolelta. Kuvisssa käy ilmi, että auringon laskun jälkeen rakennus katoaa pusikkoon.

Kuvaa klikkaamalla voit katsella sitä tarkemmin Google -kuvissa.

Kun aurinko laskee, rakennusta ei erota pusikosta.

Tarinan mukaan naapuri paviljongin rakennusmies tuli paviljonkiin jätesäkki olkapäällä ja kysyi, mihin hän voi sen jättää? Luuli rakennusta jäätehuoneeksi.

Kaksi kuvaa Aaalto-paviljongista sisältä. Ylemmässä Aallon suunnittelema ristikkopalkki katon valoaukkojen alapuolella. Alemmassa kuvassa rakennelma on retusoitu pois.

Paviljongin valokaton rakenne varastaa huomion näyttelytilan herkiltä teoksilta.

Venetsialaisten paviljonkien kattorakenteita. Kaksi ikkunallista ja yhdessä perinteinen kupoli, jossa on freskoja.

Paviljongeissa katon rakenteita ei sen kummemin ole korostettu eivätkä ne kilpaile huomiosta tilan kokonaisuuden kanssa. Sanoisin että Alvarilta on noita katsellessa mopo karannut käsistä.

 Linkkikuva edelliseen juttuun. KUvassa leijonakilpi vanhan Cadillakin maskissa.

 Kuvaa tai linkkiä klikkaamalla pääset edelliseen juttuun: 
Presidentin leijonakilpi "Tuhlaa niin, että kaikki näkee — säästä niin, että kukaan ei huomaa" >>>

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti